22 List

Makaron z tuńczykiem i bobem

Oto przepis na obiad, który można zrobić w 15 minut. Danie jest pyszne, a jeśli coś zostanie z obiadu to świetnie również smakuje na zimno jako sałatka makaronowa.

 

 Składniki:

500 g makaronu (np. wstążki)

2 puszki kawałków tuńczyka w oliwie

1 seler naciowy (łodyżki bez liści) - pokrojone w paseczki

1  średnia cebula - pokrojona drobno

1 paczka mrożonego bobu (obrać ze skórek)

1 pomidor pokrojony w kostkę lub kilka koktajlowych przekrojonych na połówki

łyżka kaparów (jeśli ktoś lubi)

oliwa ( jeśli w puszkach z tuńczykiem będzie mało)

sól, pieprz

 

Wykonanie:

Makaron gotować al dente.

Na patelni na oliwie z odsączonego tuńczyka podsmażyć pokrojoną cebulę i łodyżki selera. Następnie dodać tuńczyka i bób, pomidora oraz kapary. Podsmażyć razem 5 minut i połączyć z odcedzonym makaronem. Przyprawić solą i pieprzem.

Ja dla smaku dodaję jeszcze drobno posiekaną papryczkę chili.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ